Απαλλαγή εγγυητών και ρυθμίσεις δανείων. Ο δικηγόρος Δημήτρης Αναστασόπουλος στην ΕΡΤ 1.
Ο δικηγόρος Δημήτρης Αναστασόπουλος μας εξηγεί πως μπορεί ένας εγγυητής να διαπιστώσει εάν μπορεί να απαλλαγεί της εγγυητικής του ευθύνης. Επίσης, πως μπορεί να γίνει ρύθμιση ενός δανείου και ποια είναι η καλύτερη στρατηγική διαχείρισης του προβλήματος της υπερχρέωσης.
Πολλοί δανειολήπτες φαίνεται ότι δεν μπορούν να αξιοποιήσουν αποτελεσματικά τις δυνατότητες μιας εξωδικαστικής διαπραγμάτευσης με τις Τράπεζες ή τα ξένα funds, είτε γιατί αγνοούν βασικές αρχές της διαδικασίας, είτε γιατί αδυνατούν να εξακριβώσουν πότε μια προτεινόμενη ρύθμιση είναι καλή ή όχι.
Μια διαπραγμάτευση πάντα έχει τρωτά σημεία και για τις δύο πλευρές (Τράπεζα και δανειολήπτη).
Στις περιπτώσεις που η Τράπεζα δεν θέλει να προχωρήσει σε εκποίηση του ακινήτου, συνήθως επιλέγει να ρυθμίσει το δάνειο με ευνοϊκούς όρους για τον δανειολήπτη. Αν όμως το ακίνητο έχει σημαντική εμπορική αξία και ο δανειολήπτης φαίνεται ότι δεν έχει τα εισοδήματα να αποπληρώσει μέσω της νέας ρύθμισης την αξία αυτή, τότε το καλύτερο σενάριο, αν τελικά δεν εκποιηθεί το ακίνητο, φαίνεται να είναι η ρύθμιση με μία περίοδο χάριτος όπου ο δανειολήπτης θα καταβάλλει μια χαμηλή μηνιαία δόση για κάποια χρόνια, με τη λήξη όμως της περιόδου αυτής, η μηνιαία δόση θα αυξηθεί δραματικά.
Σε αρκετές περιπτώσεις, όταν η εμπορική αξία του ακινήτου είναι μικρότερη από την συνολική οφειλή, η Τράπεζα μπορεί να διαγράψει το μέρος της οφειλής που είναι πάνω από την αξία του ακινήτου.
Όλα τα παραπάνω όμως εξαρτώνται από πολλούς και διαφορετικούς παράγοντες καθότι η κάθε περίπτωση είναι διαφορετική και η εξέλιξη μιας τέτοιας διαπραγμάτευσης εξαρτάται, εκτός άλλων, από το στάδιο που βρίσκεται η διαδικασία είσπραξης της οφειλής από την Τράπεζα, τη χρονική συγκυρία, το αν υπάρχουν εγγυητές στα δάνεια, την εμπορική αξία του ακινήτου, το εισόδημα της οικογένειας και από κάποιο, ενδεχομένως, πρόβλημα υγείας.
Στη πραγματικότητα κάθε ρύθμιση ενός κόκκινου δανείου είναι σαν μία νέα αγορά του ακινήτου.
Επομένως ο δανειολήπτης θα πρέπει να αποφασίσει αν θέλει το ακίνητο και αν αξίζει να πληρώσει το ποσό που του ζητάει η Τράπεζα για τη διάσωσή του. Επίσης θα πρέπει να λάβει υπόψιν και άλλες παραμέτρους όπως, την ηλικία του δανειολήπτη και κατά πόσο οι κληρονόμοι του στο μέλλον θα θέλουν να αποδεχτούν μέσω της κληρονομιάς μια τέτοια οφειλή.
Τι πρέπει επομένως να προσέξει ο δανειολήπτης
- Αν θέλει το ακίνητο
- Αν το νέο δάνειο – ρύθμιση είναι κοντά στην εμπορική αξία του ακινήτου
- Αν η μηνιαία δόση της ρύθμισης ανταποκρίνεται στη μισθωτική αξία του ακινήτου. Δηλαδή η δόση να είναι κοντά στο μίσθωμα ενός αντίστοιχου ακινήτου στην ίδια περιοχή.
- Αν μπορεί να εκμισθώσει κάποιο ακίνητο για να αυξήσει το εισόδημά του.
- Αν μπορεί να πουλήσει κάποιο ακίνητο για να απομειώσει την οφειλή του
2,661 total views, 1 views today