About me

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πτώχευση για εμπόρους

Πτώχευση για εμπόρους

Στη περίπτωση που ένας οφειλέτης (φυσικό ή νομικό πρόσωπο) που έχει την πτωχευτική ικανότητα (έμπορος ή πρώην έμπορος) δεν μπορεί να αποπληρώσει τις υποχρεώσεις του, καλό είναι να εξετάσει την δυνατότητα της πτώχευσης. 

Σκοπός του πτωχευτικού κώδικα είναι η συλλογική ικανοποίηση των πιστωτών του οφειλέτη με τη ρευστοποίηση της περιουσίας του ή με άλλο τρόπο που προβλέπεται από σχέδιο αναδιοργάνωσης και ιδίως με τη διατήρηση της επιχείρησής του (βλέπε «Προπτωχευτική διαδικασία Εξυγίανσης  αρ. 99 ΠτΚ).

Ποιος μπορεί να πτωχεύσει

Σύμφωνα με άρθρο 2 παρ. 1 του Πτωχευτικού Κώδικα πτωχευτική ικανότητα έχουν οι έμποροι, καθώς και οι ενώσεις προσώπων με νομική προσωπικότητα που επιδιώκουν οικονομικό σκοπό. 

Πτωχευτική ικανότητα έχουν και οι πρώην έμποροι εφόσον είχαν σταματήσει να είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους κατά τρόπο γενικό και μόνιμο πριν την διακοπή της εμπορικής δραστηριότητας. Επομένως, μπορεί και ένας πρώην έμπορος να υποβάλει αίτηση για πτώχευση εφόσον έχει περιέλθει σε γενική και μόνιμη αδυναμία πληρωμών πριν τη διακοπή της εμπορικής δραστηριότητάς. 

 1,084 total views,  3 views today