Στο ¨σφυρί” και η κύρια κατοικία. Τι ισχύει για τους πλειστηριασμούς
Οι πλειστηριασμοί άρχισαν με τη λήξη της αποχής των συμβολαιογράφων. Πλέον, όλα τα περιουσιακά στοιχεία των δανειοληπτών, ακόμα και η κύρια κατοικία, μπορούν να εκποιηθούν, ενώ το μοναδικό τελευταίο οχυρό των υπερχρεωμένων νοικοκυριών παραμένει ο νόμος Κατσέλη.
Η είδηση δεν έχει ακόμα αφομοιωθεί από την μεγάλη πλειοψηφία της κοινωνίας, όμως είναι γεγονός. Σύντομα θα δούμε να εκποιούνται κατοικίες σε χαμηλές τιμές.
Αρκετοί πολίτες έχουν ήδη προσφύγει στο Ειρηνοδικείο, περιμένοντας να συζητηθεί η αίτησή τους, ενώ άλλοι, είτε διστάζουν για κοινωνικούς λόγους, είτε ακόμα πιστεύουν ότι η κύρια κατοικία προστατεύεται.
Αυτό, όχι μόνο δεν είναι αλήθεια, αντιθέτως, έχει δημιουργηθεί ένα νέο περίπλοκο νομικό τοπίο, το οποίο, προβλέπει πλειστηριασμούς σε ταχύτητες “express”, όπως επίσης, και την πώληση όλων των δανείων (εξυπηρετούμενων και μη) σε ξένα funds.
Την ίδια στιγμή, οι δανειολήπτες λαμβάνουν μαζικά το τυποποιημένο έντυπο του Κώδικα Δεοντολογίας από τις Τράπεζες, αγνοώντας τις συνέπειες που θα έχει ο χαρακτηρισμός τους ως «μη συνεργάσιμους», στη περίπτωση που δεν το συμπληρώσουν.
Κώδικας Δεοντολογίας Τραπεζών
Εάν ο δανειολήπτης έχει δάνειο σε καθυστέρηση τουλάχιστον 30 ημερών τότε θα λάβει από την Τράπεζα ταχυδρομικώς μία επιστολή.
Η εν λόγω επιστολή καλεί τους δανειολήπτες να ανταποκριθούν εντός σύντομης προθεσμίας (15 εργασίμων ημερών από την παραλαβή) και να υποβάλλουν στο υποκατάστημα της Τράπεζας συμπληρωμένο το τυποποιημένο έντυπο του Κώδικα Δεοντολογίας μαζί με μία σειρά από φορολογικά και οικονομικά έγγραφα προκειμένου η Τράπεζα να αξιολογήσει την οικονομική κατάσταση του ιδιώτη ή της επιχείρησης και να προτείνει την κατάλληλου τύπου ρύθμιση σύμφωνα με αυτές που προβλέπονται στον Κώδικα Δεοντολογίας των Τραπεζών.
Στη περίπτωση που δεν ανταποκριθεί ο δανειολήπτης, τότε θα αποσταλεί και δεύτερη επιστολή που θα τον καλεί για τελευταία φορά να αποστείλει συμπληρωμένο το έντυπο.
Εάν και τότε δεν το κάνει, τότε θα χαρακτηριστεί ως μη συνεργάσιμος και η Τράπεζα θα έχει το δικαίωμα να καταγγείλει το δάνειο και να ξεκινήσει την διαδικασία της αναγκαστικής εκτέλεσης.
Προσοχή, προαπαιτούμενο για την ένταξη στον νέο νόμο Κατσέλη, είναι να είναι συνεργάσιμος ο δανειολήπτης. Επομένως, δεν αγνοούμε τις επιστολές που μας στέλνει η Τράπεζα.
Νόμος Κατσέλη
Στο νόμο μπορούν να ενταχθούν όλα τα φυσικά πρόσωπα, καταναλωτές και ελεύθεροι επαγγελματίες, με εξαίρεση τους εμπόρους.
Ειδικότερα υπάγονται οι απασχολούμενοι σε σχέση εξαρτημένης εργασίας (π.χ. ιδιωτικοί και δημόσιοι υπάλληλοι), οι νοικοκυρές, οι εισοδηματίες, οι άνεργοι και οι ελεύθεροι επαγγελματίες, εφόσον αυτοί δεν χαρακτηρίζονται έμποροι.
Υπάγονται τέλος όσοι ήταν έμποροι στο παρελθόν, έπαψαν όμως την εμπορία ή την οικονομική τους δραστηριότητα, χωρίς κατά την παύση αυτή να έχουν παύσει τις πληρωμές τους.
Για τις αιτήσεις που κατατίθενται μετά την 1/1/2016 υπάρχουν εισοδηματικά και φορολογικά κριτήρια προκειμένου να διασωθεί η κύρια κατοικία.
Το μηναίο εισόδημά του δανειολήπτη δεν πρέπει να ξεπερνά συνολικά: α) για τον άγαμο τις 1.159,4 ευρώ, β) για ένα ζευγάρι τις 1972 ευρώ, γ) για ένα ζευγάρι με ένα παιδί τις 2448 ευρώ και δ) για ένα ζευγάρι με δύο παιδιά τις 2924 ευρώ και η αντικειμενική αξία της κύριας κατοικίας να μην υπερβαίνει ομοίως μια ελάχιστη αξία α) για τον άγαμο τις 180.000 ευρώ, β) για τον έγγαμο τις 220.000 ευρώ και γ) με προσαύξηση κατά 20.000 ευρώ ανά παιδί και μέχρι 3 παιδιά.
H απόφαση του Ειρηνοδικείου θα υποχρεώνει τον δανειολήπτη, για τα πρώτα 3 χρόνια να καταβάλλει μία μηνιαία δόση προς τις Τράπεζες η οποία θα προκύπτει βάσει των εύλογων δαπανών διαβίωσης, και, προκειμένου να σώσει το σπίτι του, να καταβάλλει για τα επόμενα είκοσι χρόνια συνολικά σε μηνιαίες δόσεις το ποσό που θα ελάμβαναν οι Τράπεζες σε περίπτωση που έβγαζαν την κύρια κατοικία του δανειολήπτη στον πλειστηριασμό (περίπου τα δύο τρίτα της εμπορικής αξίας).
Πλειστηριασμοί
Ο νέος Κώδικας Πολιτικής Δικονομίας επιταχύνει τη διαδικασία της αναγκαστικής εκτέλεσης και προβλέπει τη διαδικασία των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών. Στη πραγματικότητα, πρόκειται για τη δημοσίευση της περιγραφής του ακινήτου στο διαδίκτυο, όπου θα καθορίζονται ημέρες και ώρες επίσκεψης για τους υποψήφιους πλειοδότες. Μεγάλη αλλαγή σε σχέση με το παρελθόν είναι ότι η τιμή πρώτης προσφοράς θα είναι η εμπορική αξία του ακινήτου η οποία όμως μπορεί με δικαστική απόφαση να μειωθεί σημαντικά.
1,690 total views, 1 views today