apallagi/nomos/katseli/daneioloptria

About me

ΔΙΚΑΣΤΙΚΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΟΚΚΙΝΑ ΔΑΝΕΙΑ

Απόφαση του νόμου Κατσέλη απαλλάσσει δανειολήπτρια από το σύνολο των οφειλών της, ύψους 217.000 ευρώ, για δάνεια που έλαβε με τον πρώην σύζυγό της, αναγνωρίζοντας ότι τα έλαβε, ως συνοφειλέτιδα, από ηθική υποχρέωση και υπό συνθήκες συναισθηματικού εγκλωβισμού.

Μια εξαιρετική απόφαση εξέδωσε το Ειρηνοδικείο Αχαρνών ορίζοντας μηδενικές καταβολές επί τριετία απαλλάσσοντας δανειολήπτρια από το σύνολο των οφειλών της.

Η απόφαση αυτή θεωρείται σημαντική γιατί αφορά δανειολήπτρια η οποία δανειοδοτήθηκε κατά το παρελθόν, βασιζόμενη στα εισοδήματα του πρώην συζύγου της, μετά το διαζύγιό όμως, οι δυνατότητες της ήταν πολύ περιορισμένες οδηγώντας την σε αδυναμία πληρωμών.

 

Ειδικότερα, η υπ΄ αριθ. 789/2023 απόφαση του Ειρηνοδικείου Αχαρνών έκρινε ότι:

Λόγω δε της σημαντικής συρρίκνωσης του εισοδήματός της τα τελευταία έτη, ως συνέπεια της διάλυσης του γάμου της αλλά και των έκτακτων δημοσιονομικών μέτρων που τέθηκαν σε εφαρμογή για την αντιμετώπιση της πρωτοφανούς οικονομικής συγκυρίας που ενέσκηψε στη Χώρα κατά την προηγούμενη δεκαετία η οποία είχε ως συνέπεια την αύξηση του ποσοστού ανεργίας με την ταυτόχρονη μείωση των θέσεων εργασίας, συντάξεων κλπ. (πληθωριστική αύξηση κόστους στο9 σύνολο σχεδόν των καταναλωτικών προϊόντων, ΦΠΑ, κλπ.), χωρίς να παραβλέπονται και τα έκτακτα μέτρα που ελήφθησαν σε προσπάθεια αντιμετώπισης του κινδύνου εξάπλωσης της covid – 19 κατά τα έτη 2020 – 2021 με την αναστολή των σχετικών συμβάσεων εργασίας και των εργασιών των επιχειρήσεων, η αιτούσα αδυνατεί να ανταποκριθεί στις ανωτέρω δανειακές υποχρεώσεις που ως συνοφειλέτρια έχει αναλάβει. Από τα ανωτέρω προκύπτει ότι η αιτούσα έχει περιέλθει σε αδυναμία να ανταποκριθεί στις ένδικες πιστώσεις, η οποία φέρει χαρακτηριστικά της γενικότητας και της μονιμότητας, εκ λόγων και περιστατικών απρόβλεπτων, μη αναγόμενων στη σφαίρα επιρροής της, ενόσω συνεβλήθη συνυπογράφοντας αυτές, ως συνοφειλέτιδα, από ηθική υποχρέωση και υπό συνθήκες συναισθηματικού εγκλωβισμού, ενόψει αφενός της συζυγικής σχέσης και της υφιστάμενης ή ευλόγως αναμενόμενης εμπιστοσύνης του ενός συζύγου προς τον άλλον, ήτοι πρόσωπο με το οποίο είχε αναπτύξει ισχυρούς συνθηματικούς δεσμούς και επί σκοπώ απόκτησης της οικογενειακής τους στέγης, έχοντας την πεποίθηση ότι τούτου ήταν προς όφελος της οικογένειας.

 

Ως εκ τούτου, ρύθμισε το σύνολο του δανεισμού της, ύψους 217.000 ευρώ, με μηδενικές καταβολές επί τριετία, απαλλάσσοντάς την επί της ουσίας επί του συνόλου του δανεισμού της.

 

Η απόφαση αυτή αποτελεί οδηγό για τις περιπτώσεις δανειοληπτών που δανειοδοτήθηκαν κατά το χρονικό διάστημα που ήταν παντρεμένοι, στην πορεία όμως χώρισαν και βρέθηκαν να «κουβαλάνε» δανειακές υποχρεώσεις που δημιούργησαν από ηθική υποχρέωση και σε διαφορετικές, κατά το παρελθόν, οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες.

 

Την υπόθεση χειρίστηκε ο δικηγόρος Δημήτρης Αναστασόπουλος, Μαυρομματαίων 14, Αθήνα, τηλ. 210 8824000

www.anastasopouloslaw.gr

LEAVE A RESPONSE

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *