Αρχίζει το «πάρτι» των πλειστηριασμών! Δημοσιεύθηκε το ΦΕΚ για τον προσδιορισμό της εμπορικής αξίας των ακινήτων που κατάσχονται.
Δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως το Προεδρικό Διάταγμα 59/2016, με το οποίο, καθορίζεται ο τρόπος προσδιορισμού της εμπορικής αξίας του ακινήτου που κατάσχεται. Αυτό σημαίνει πρακτικά την έναρξη ισχύος της αναγκαστικής εκτέλεσης με τον νέο Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, ο οποίος προσδιορίζει, ως τιμή πρώτης προσφοράς του ακινήτου στον πλειστηριασμό, την εμπορική αξία.
Ενώ, μέχρι σήμερα δηλαδή, το ακίνητο έβγαινε στο πλειστηριασμό με τιμή πρώτης προφοράς την αντικειμενική του αξία, από 1η Ιουνίου 2016, η τιμή πρώτης προσφοράς θα είναι αυτή που θα προσδιορίζει ο δικαστικός επιμελητής την ημέρα της κατάσχεσης του ακινήτου, αφού θα λάβει υπόψην του την εκτίμηση του πιστοποιημένου εκτιμητή, δηλαδή την εμπορική αξία του ακινήτου, η οποία σαφώς σήμερα είναι πλέον πολύ χαμηλότερη από τις αντικειμενικές αξίες και θα συνεχίζει να μειώνεται όσο θα προχωρά η μαζική εκποίηση των ακινήτων.
Σύμφωνα με τον νέο Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, ο πλειστηριασμός θα γίνεται με τιμή πρώτης προσφοράς τουλάχιστον την εμπορική αξία του ακινήτου. Εδώ βεβαίως υπάρχει μια ασάφεια ως προς το αν θα μπορούσε να είναι και τα δύο τρίτα αυτής, αφού το άρθρο 954 εδ. 2 , το οποίο ισχύει και για τους πλειστηριασμούς ακινήτων, ορίζει ότι η τιμή πρώτης προσφοράς πρέπει να είναι τουλάχιστον τα δύο τρίτα της αξίας στην οποία εκτιμήθηκε, ενώ το άρθρο 995 εδ. 1 ορίζει ότι τιμή πρώτης προσφοράς ορίζεται η εμπορική αξία του ακινήτου.
Σε κάθε περίπτωση όμως, εάν δεν ευοδωθεί ο πλειστηριασμός τότε με δικαστική απόφαση μπορεί να εκποιηθεί το ακίνητο ελεύθερα με τιμή χαμηλότερη της εμπορικής του αξίας.
Επιπλέον, θα καθορίζονται ημέρες και ώρες επίσκεψης του ακινήτου από ενδιαφερόμενους πλειοδότες, το αργότερο επτά ημέρες πριν από την ημέρα του πλειστηριασμού.
Αν το ποσό που θα προκύψει από τον πλειστηριασμό δεν καλύπτει ολόκληρο το ποσό της οφειλής του δανειολήπτη, όπως έχει διαμορφωθεί το δάνειο, (με τόκους, δικαστικά έξοδα κλπ), τότε αυτός, παρόλο που θα έχει χάσει το σπίτι του, θα οφείλει το υπόλοιπο ποσό του δανείου , μέχρι την εξόφληση.
Διαβάστε παρακάτω όλο το προεδρικό διάταγμα.
Άρθρο 1
Αρμόδιος για τον προσδιορισμό της εμπορικής αξίας του ακινήτου που κατάσχεται είναι ο δικαστικός επιμελητής, ο οποίος, για το σκοπό αυτό, υποχρεούται να προσλάβει, κατά την κρίση του, πιστοποιημένο εκτιμητή, φυσικό ή νομικό πρόσωπο, το οποίο περιλαμβάνεται στο Μητρώο Πιστοποιημένων Εκτιμητών που τηρείται στη Διεύθυνση Οικονομικού Συντονισμού και Μακροοικονομικών Προβλέψεων της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικής Πολιτικής του Υπουργείου Οικονομικών και είναι δημοσιευμένο στην ιστοσελίδα του ιδίου Υπουργείου.
Άρθρο 2
Ο πιστοποιημένος εκτιμητής οφείλει, εντός της προθεσμίας που του τίθεται, να συντάξει εγγράφως και να παραδώσει την εκτίμησή του στον δικαστικό επιμελητή, σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά ή διεθνή αναγνωρισμένα εκτιμητικά πρότυπα, δεσμευόμενος παράλληλα για την πιστή τήρηση του Κώδικα Δεοντολογίας, ο οποίος θεσπίστηκε με τη με αριθ. 19928/292/10-5-2013 απόφαση του Υπουργού Οικονομικών (Β΄1147).
Άρθρο 3
Η αμοιβή για την διενέργεια της εκτιμήσεως καθορίζεται εκ των προτέρων ελεύθερα μετά από έγγραφη συμφωνία για την ανάθεση του έργου. Υπόχρεος για την καταβολή της αμοιβής είναι ο επισπεύδων την αναγκαστική εκτέλεση. Το ποσό αυτό βαρύνει, τελικώς, εκείνον κατά του οποίου στρέφεται η εκτέλεση.
Άρθρο 4
Η ισχύς του παρόντος διατάγματος αρχίζει από την 1η Ιουνίου 2016.
Δικηγόρος
1,960 total views, 1 views today