Νέος Πτωχευτικός Κώδικας για νοικοκυριά. Τι ισχύει για τα ευάλωτα νοικοκυριά.
Ο νέος Πτωχευτικός Κώδικας (ν. 4738/2020) ή αλλιώς «Ρύθμιση οφειλών και παροχή δεύτερης ευκαιρίας» θα τεθεί σε ισχύ σταδιακά από την 1-3-2021 και θα αντικαταστήσει όλα τα παλαιότερα νομοθετήματα ρύθμισης και απαλλαγής χρεών όπως ο νόμος Κατσέλη (ν. 3869/2010), ο εξωδικαστικός μηχανισμός ρύθμισης οφειλών επιχειρήσεων (ν. 4469/2017), τη πλατφόρμα προστασίας πρώτης κατοικίας (ν. 4605/2019) κλπ.
Πρόκειται για την ενσωμάτωση της Ευρωπαϊκής Οδηγίας «Δεύτερη ευκαιρία για επιχειρηματίες» στην οποία υπάρχει ρητή πρόβλεψη για υπαγωγή των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων σε έναν ενιαίο Κώδικα απαλλαγής χρεών προκειμένου να μπορούν όλοι (ανεξαρτήτως εμπορικής ή μη ιδιότητας) μέσω μιας ενιαίας διαδικασίας να ρυθμίζουν τις υποχρεώσεις τους ή να πτωχεύουν.
Για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά υπήρχε στο παρελθόν η αντίστοιχη διαδικασία του νόμου Κατσέλη, με τη βασική διαφορά όμως ότι με το νόμο Κατσέλη ο οφειλέτης διατηρούσε την κυριότητα της κατοικίας του εφόσον ήταν συνεπής με τη δικαστική απόφαση.
Πλέον, η πτώχευση για το νοικοκυριό σημαίνει ρευστοποίηση της κύριας κατοικίας του και όλων των άλλων περιουσιακών στοιχείων με δικαίωμα μίσθωσης για τα ευάλωτα νοικοκυριά της κύριας κατοικίας του από Φορέα ο οποίος θα αγοράζει τις κατοικίες των ευάλωτων νοικοκυριών.
Ειδικότερα, δίνεται η δυνατότητα σε όσα ευάλωτα νοικοκυριά, δηλαδή σε νοικοκυριά με χαμηλό εισόδημα και μικρή ακίνητη περιουσία, να ζητήσουν την αγορά της κύριας κατοικίας τους από έναν Φορέα, ο οποίος θα δημιουργηθεί για τον σκοπό αυτό, και στην συνέχεια την ενοικίασή της κατοικίας από τον Φορέα προς αυτούς για 12 χρόνια.
Προβλέπονται δύο διαδικασίες πτώχευσης, ανάλογα με την αξία της περιουσίας του οφειλέτη.
Για τα φυσικά πρόσωπα που η αντικειμενική αξία της ακίνητης περιουσίας τους ξεπερνά τις 350.000 ευρώ η αίτηση υποβάλλεται στο Πολυμελές Πρωτοδικείο που έχουν την κύρια κατοικία τους.
Για τα φυσικά πρόσωπα που η αντικειμενική αξία της ακίνητης περιουσίας τους δεν ξεπερνά τις 350.000 ευρώ η αίτηση υποβάλλεται ηλεκτρονικά (πτώχευση μικρού αντικειμένου).
Στις πτωχεύσεις μικρού αντικειμένου που εντάσσονται τα περισσότερα νοικοκυριά θα εφαρμόζεται μία απλοποιημένη και σύντομη διαδικασία.
Προϋπόθεση για να υποβληθεί η αίτηση είναι η παύση πληρωμών κατά τρόπο γενικό και μόνιμο.
Ειδικότερα, τεκμαίρεται ότι ο οφειλέτης βρίσκεται σε παύση πληρωμών όταν δεν καταβάλλει ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις προς Δημόσιο, Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης ή Τράπεζες σε ύψος τουλάχιστον 60% των συνολικών του ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων για 6 μήνες και εφόσον η μη εξυπηρετούμενη υποχρέωση είναι τουλάχιστον 30.000 ευρώ.
Σε περίπτωση που το νοικοκυριό θεωρείται ευάλωτο, δηλαδή πληροί τα εισοδηματικά και αντικειμενικά κριτήρια του ευάλωτου νοικοκυριού, δύναται να υποβάλει αίτημα στον Φορέα Απόκτησης και Επαναμίσθωσης για τη μεταβίβαση σε αυτόν της κύριας κατοικίας του και την μίσθωσή της μετά από αυτόν.
Το τίμημα της μεταβίβασης που θα καταβάλει ο Φορέας για την απόκτηση της κυριότητας ισούται προς την εμπορική αξία του ιδιοκτησιακού δικαιώματος του οφειλέτη επί της πρώτης κατοικίας σύμφωνα με εκτίμηση πιστοποιημένου εκτιμητή.
Αίτηση μπορεί να υποβάλλει ευάλωτος οφειλέτης ανεξαρτήτως ιδιότητας (έμπορος και μη)
Αφού λοιπόν ο Φορέας θα αγοράζει την κατοικία του οφειλέτη στη συνέχεια θα του την νοικιάζει για 12 χρόνια.
Εφόσον ο οφειλέτης καταβάλει το σύνολο των μισθωμάτων για την διάρκεια της μίσθωσης, τότε θα δικαιούται στην μεταβίβαση της κυριότητας της κύριας κατοικίας στον ίδιο έναντι τιμήματος επαναγοράς. Το τίμημα επαναγοράς, θα ανταποκρίνεται στην εμπορική αξία του ακινήτου κατά το χρόνο άσκησης του δικαιώματος επαναγοράς.
Σε περίπτωση που το δικαίωμα αυτό ασκηθεί πριν την συμβατική λήξη της μίσθωσης, δηλαδή πριν τη λήξη της 12ετίας, τότε επιπλέον του ανωτέρω τιμήματος επαναγοράς ο οφειλέτης θα οφείλει να καταβάλει στον Φορέα Απόκτησης και Επαναμίσθωσης την τρέχουσα αξία των μισθωμάτων που οφείλονται μέχρι τη λήξη της μισθωτικής περιόδου.
2,257 total views, 1 views today