About me

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΥΠΕΡΧΡΕΩΜΕΝΑ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΑ

Στην Ελληνική Δικαιοσύνη δίνει τη ‘καυτή πατάτα’ του Ελβετικού φράγκου ο Γιώργος Σταθάκης

Σε σχετική ερώτηση του βουλευτή Α’ Αθηνών της ΝΔ, Νικήτα Κακλαμάνη, ο Υπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, Γιώργος Σταθάκης, απάντησε ότι η κυβέρνηση βρίσκεται στο τελικό στάδιο προκειμένου να ενσωματώσει στην ελληνική νομοθεσία την κοινοτική οδηγία 2014/17/ΕΕ, η οποία προβλέπει την προστασία όσων έχουν συνάψει συμβάσεις με ελβετικό φράγκο, από τις 21 Μαρτίου 2016 και μετά. 

Τι προβλέπει η κοινοτική οδηγία για συμβάσεις σε ξένο νόμισμα

Σε περίπτωση συμβάσεων πίστωσης σε ξένο νόμισμα, ο πιστωτικός φορέας:  α) είτε συμπεριλαμβάνει στη σύμβαση πίστωσης όρο, σύμφωνα με τον οποίο ο καταναλωτής έχει το δικαίωμα να μετατρέψει, μετά από σχετικό αίτημα του, τη σύμβαση πίστωσης σε εναλλακτικό νόμισμα τουλάχιστον όταν η διακύμανση της συναλλαγματικής ισοτιμίας υπερβαίνει το 20%, β) είτε διασφαλίζει ότι η σύμβαση πίστωσης συνοδεύεται καθ’ όλη τη διάρκεια αυτής με χρηματοπιστωτικό μέσο αντιστάθμισης του συναλλαγματικού κινδύνου.

Επίσης ο πιστωτικός φορέας ειδοποιεί άμεσα τον καταναλωτή, όταν η αξία του οφειλόμενου συνολικού ποσού που πρέπει να καταβάλει ή η αξία των οφειλόμενων δόσεων παρουσιάζει διακύμανση μεγαλύτερη από 20 % σε σχέση με τις αντίστοιχες αξίες που θα υπολογίζονταν με βάση τη συναλλαγματική ισοτιμία μεταξύ του νομίσματος της σύμβασης και του νομίσματος του κράτους μέλους που ίσχυε κατά τη χρονική στιγμή σύναψης της σύμβασης πίστωσης.

Σημειώνεται πως η κοινοτική οδηγία προβλέπει προστασία για συμβάσεις που έχουν συναφθεί από τις 21 Μαρτίου 2016 και μετά.

 «Οι αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου παρακολουθούν την εξέλιξη των υποθέσεων που αφορούν σε δανειολήπτες σε ελβετικό φράγκο στα ελληνικά δικαστήρια και διερευνάται η επίλυση του προβλήματος με σκοπό την εύρεση της «χρυσής τομής» ανάμεσα στους δανειολήπτες και τα πιστωτικά ιδρύματα» επεσήμανε ο κ. Σταθάκης, ο οποίος, με τον τρόπο αυτό, μετακύλησε το πρόβλημα της εξεύρεσης λύσης στα Ελληνικά Δικαστήρια.

 1,380 total views,  2 views today

LEAVE A RESPONSE

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *