Σταυρόλεξο για γερούς λύτες ο Κώδικας Δεοντολογίας των Τραπεζών
Εφόσον ένα δάνειο βρίσκεται σε καθυστέρηση τουλάχιστον 30 ημερών και δεν είναι καταγγελμένο, η Τράπεζα είναι υποχρεωμένη, πριν καταγγείλει την σύμβαση δανείου, να αποστείλει ταχυδρομικώς στον δανειολήπτη το τυποποιημένο έντυπο του κώδικα Δεοντολογίας, προκειμένου να συμπληρωθεί από τον δανειολήπτη και να κατατεθεί μαζί με δικαιολογητικά έγγραφα, εντός 15 εργασίμων ημερών από την παραλαβή του εντύπου, στο υποκατάστημα της Τράπεζας.
Αν ο δανειολήπτης αγνοήσει την επιστολή, τότε θα λάβει μία δεύτερη (η οποία είναι υποχρεωτική μόνο για τους δανειολήπτες που κινδυνεύουν να χάσουν τη μοναδική κατοικία τους) που θα τον καλεί να συμμορφωθεί και να αποστείλει το έντυπο συμπληρωμένο.
Αν παρόλα αυτά, ο δανειολήπτης αδιαφορήσει και πάλι και δεν προσκομίσει στο υποκατάστημα της Τράπεζας συμπληρωμένο το έντυπο, τότε θα χαρακτηριστεί ως μη συνεργάσιμος.
Στη περίπτωση που το προσκομίσει, από τη στιγμή που θα το παραλάβει η Τράπεζα, έχει περιθώριο 6 μηνών προκειμένου να απαντήσει με την καλύτερη δυνατή πρόταση για ρύθμιση. Η πρόταση που μπορεί να προταθεί έχει κυρίως να κάνει με την επιμήκυνση του δανείου, τη μείωση του επιτοκίου και, σε ορισμένες περιπτώσεις, τη διαγραφή μέρους του δανείου, σαν επιβράβευση, αν ο δανειολήπτης καταβάλλει στο μέλλον κανονικά τις δόσεις της προτεινόμενης ρύθμισης.
Όταν ο δανειολήπτης παραλάβει την επιστολή αυτή με την πρόταση της Τράπεζας έχει 3 επιλογές: α) να αποδεχθεί την πρόταση, β) να την απορρίψει και να μην συνεχίσει την διαδικασία και γ) να κάνει την δική του αντιπρόταση.
Όλα τα παραπάνω υποχρεούται να τα κάνει εντός προθεσμίας 15 εργασίμων ημερών από τη παραλαβή της πρότασης.
Στο καλό σενάριο που αποδεχθεί την πρόταση, το κάνει εγγράφως στο υποκατάστημα, στη περίπτωση όμως που τα δύο μέρη δεν βρουν συμβιβαστική λύση και η Τράπεζα απορρίψει και την αντιπρόταση του δανειολήπτη, τότε ο δανειολήπτης έχει το δικαίωνα να υποβάλλει ένσταση ενώπιον τριμελούς επιτροπής που συνεδριάζει σαν όργανο εντός του Τραπεζικού ιδρύματος και απαρτίζεται από υπαλλήλους της Τράπεζας. Προσοχή η εξέταση της ένστασης είναι υποχρεωτική μόνο για τους δανειολήπτες που κινδυνεύουν να χάσουν τη μοναδική τους κατοικία, για όλους τους υπόλοιπους είναι προαιρετική, δηλαδή είναι προαιρετική και για τις επιχειρήσεις.
Στο στάδιο της απόρριψης της αντιπρότασης από την Τράπεζα, ο δανειολήπτης θα λάβει προειδοποιητική επιστολή που θα τον ενημερώνει ότι αν δεν δεχθεί την αρχική πρόταση της Τράπεζας τότε κινδυνεύει να χαρακτηριστεί ως μη συνεργάσιμος.
Η ένσταση μπορεί να υποβληθεί στο στάδιο αυτό (δηλαδή της προειδοποίησης) ή αφού λάβει την επόμενη επιστολή που θα τον χαρακτηρίζει ως μη συνεργάσιμος.
Το επόμενο στάδιο από τη στιγμή που και η ένσταση δεν γίνει δεκτή είναι ο δανειολήπτης να προσφύγει στον Συνήγορο του Καταναλωτή ή τα αρμόδια δικαστήρια, με αβέβαιο όμως αποτέλεσμα.
Από τη στιγμή που χαρακτηριστεί ως μη συνεργάσιμος ο δανειολήπτης, τότε η Τράπεζα έχει το δικαίωμα να καταγγείλει το δάνειο και να ξεκινήσει τη διαδικασία της αναγκαστικής εκτέλεσης.
1,585 total views, 1 views today